Tudi v letošnjem šolskem letu smo v Vrtcu Renče in Vrtcu Bukovica obeležili Tradicionalni slovenski zajtrk. Obeležili smo ga na petek, 17. novembra. Slogan je bil »Kruh za zajtrk – super dan!«, zato smo več pozornosti namenili kruhu.

Namen Tradicionalnega slovenskega zajtrka je otroke ozaveščati o pomenu zajtrka, o pomenu in prednostih lokalne oz. slovenske hrane, pomenu kmetijstva in čebelarstva za pridelavo hrane ter njunem vplivu na okolje. Ker se tega zavedamo tudi v našem vrtcu, smo jim izbrano tematiko približali na njim razumljiv način.

Dejavnosti, v katere so se vključevali tudi zunanji strokovnjaki, nismo omejili samo na en dan, ampak smo jim namenili celoten teden. Otroci so v tem tednu prisluhnili različnim pravljicam, pesmim, likovno so ustvarjali in se o izbrani vsebini pogovarjali. Iz nastalih likovnih izdelkov so v obeh vrtcih pripravili razstavo, ki so jo na dan Tradicionalnega slovenskega zajtrka obogatili še s košaro jabolk, s katerimi so si lahko postregli otroci in njihovi starši.

V začetku tedna so nas obiskali iz Čebelarskega društva Bovec. Ga. Vesna Komac in preostali člani društva so otrokom predstavili delo čebelarja in čebelarske pripomočke. Otroci so z njihovo pomočjo spoznali veliko novega o življenju in delu čebel. S seboj so prinesli med, s katerim so se otroci ob zaključku druženja posladkali. Razveselili so jih tudi z darilom, t.j. živalsko figuro, izdelano iz čebeljega voska.

Teden nam je popestrila upokojena kuharica, ga. Anica Mozetič. Otrokom je predstavila postopek peke kruha ter sestavine, ki jih pri tem potrebujemo. Skupaj so zamesili testo in oblikovali hlebce kruha.

Teden, namenjen Tradicionalnemu slovenskemu zajtrku, smo zaključili z zajtrkom, ki ga je sestavljal kruh, maslo, med, jabolka in mleko, ter druženjem s šolarji. Otroci Vrtca Renče so se po zajtrku odpravili na druženje z učenci 1. razreda OŠ Renče, ki so pripravili tržnico domačih dobrot. Na tržnici dobrot je, s kruhom, ki smo ga spekli z go. Anico, sodeloval tudi vrtec. Učenci so nam pripovedovali kako so pekli kruh ter za katere jedi lahko uporabimo posamezna žita, pripravljene dobrote pa smo lahko tudi poskusili. V Vrtcu Bukovica so prisluhnili pesmi Čebelar, ki so jim jo zapeli učenci POŠ Bukovica. Skupaj so si ogledali razstavo izdelkov, ki so jo za ta dan pripravili v vrtcu.

Skupaj smo preživeli »super dan«.

Zapisali: Nina Furlan Balič in Mojca Klemše

Dostopnost