Tradicionalni Evropski teden mobilnosti, katerega letošnja vodilna tema je bila »Udoben javni prostor – za vse«, je potekal med 16. in 22. septembrom. V sklopu tega smo tudi letos učenke in učence na Osnovni šoli Lucijana Bratkoviča Bratuša Renče in POŠ Bukovica skupaj z Občino Renče-Vogrsko spodbujali k spreminjanju potovalnih navad v bolj trajnostne, tokrat s poudarkom na urejanju javnih prostorov za vse uporabnike, predvsem na račun prostora, ki ga danes zasedajo avtomobili. Vsebinski poudarek letošnje izvedbe povzema sporočilo »Skupni javni prostor«, ki opozarja na potrebo po njegovi enakovredni rabi.

Zato ploskamo vsem, ki otrokom dovolite, da varno in trajnostno potujejo na poti v šolo in vsem, ki prostor med šolo in kotalkališčem, med 8. in 14. uro prepustite učenkam in učencem. Tako se lahko med tem časom, ko je odmor ali potreba po prostoru, brez skrbi igrajo in tekajo, ne da bi kogarkoli skrbelo, kdaj se bo kakšen od avtomobilov premaknil.

V Evropskem tednu mobilnosti je v povprečju v šolo vsak dan trajnostno prišlo naslednje število učenk in učencev:

  • 42 peš (18 % -> +2 %),
  • 2 s skirojem (1 % -> + – 0 %),
  • 26 s kolesom (11 % -> +3 %),
  • 19 s šolskim avtobusom (8 % -> +1%) in
  • 146 z avtomobilom (62 % -> -6 %).

Skupaj smo v primerjavi s tednom poprej, ko smo preverili stanje svojih trajnostnih navad izboljšali za + 5 % (ob preverjanju stanja 25 %).

Kljub temu, da zastavljen cilj, +20 %, ni bil dosežen smo ponosni in veseli, da se je ne glede na vse nekaj otrok le odločilo, da v šolo pridejo trajnostno in ne z avtomobilom.

Izpostavimo lahko učence zadnje triade, učenke in učenci od 7. – 9. razreda, kjer jih trajnostno prihaja v šolo kar 45 %.

Ob zbiranju podatkov smo posebno pozornost namenili t.i. sopotništvu. To pomeni, da se otroci iz istega konca pripeljejo skupaj z starši drugih otrok. Opažamo, da se tovrstne prakse poslužuje le redko katera družina.

Trajnostna mobilnost je premikanje na trajnostni način, kar vključuje hojo, kolesarjenje, uporabo javnega potniškega prometa in alternativne oblike mobilnosti. Cilj trajnostne mobilnosti je zagotavljanje učinkovite in enakopravne dostopnosti za vse, pri čemer je poudarek na omejevanju osebnega motornega prometa in porabe energije ter spodbujanju trajnostnih potovalnih načinov. Z ukrepi prometne politike moramo zagotoviti, da je potreba vsakogar po premikanju zadovoljena, vendar ob nižjih stroških in manjših stranskih učinkih, tveganju in porabi naravnih virov.

Z doseganjem ciljev trajnostne mobilnosti prispevamo k zmanjšanju izpustov toplogrednih plinov, čistejšemu zraku v mestih, večji kakovosti bivanja, javnemu zdravju in socialni pravičnosti.

Hvala vsem, ki ste trajnostni in vsem, ki se trudite, da bi to postali!

Dostopnost