Do sedaj se je vsako leto, tretji petek v novembru, izvajal Dan slovenske hrane (uradno razglašen s strani Vlade Republike Slovenije) in projekt Tradicionalni slovenski zajtrk. Letos bomo prvič obeležili Teden slovenske hrane, ki bo potekal od 11. do 17. novembra. Po sklepu Vlade Republike Slovenije bomo Teden slovenske hrane obeležili vsak tretji petek v novembru. Prav tako bomo obeležili projekt Tradicionalni slovenski zajtrk, ki bo v petek, 15. novembra.

V tednu od 11. 11. do 15. 11. 2024 v šoli in vrtcu potekajo različne spremljevalne dejavnosti, s katerimi želimo ohraniti pomen pridelave lokalne hrane, čebelarstva ter zdrave prehrane in telesne dejavnosti na zdravje ljudi. Poleg strokovnih delavcev so v dejavnosti vključeni tudi drugi deležniki oz. strokovnjaki.

Dejavnosti v Tednu slovenske hrane bodo posvečene:

  • pomenu zdrave prehrane in telesne dejavnosti za zdravje,
  • pomenu zajtrka in rednega zajtrkovanja,
  • pomenu kmeta kot pridelovalca hrane,
  • pomenu čebelarstva, ki je tesno povezano s kmetijstvom in pridelavo hrane,
  • krepitvi zdravja ter preprečevanju debelosti in prekomerne telesne teže.

Letos bomo pozornost namenili vsem petim sestavinam tradicionalnega slovenskega zajtrka (kruh, maslo, med, mleko, jabolko ali drugo slovensko sadje), saj se letošnji slogan glasi »Tradicionalni slovenski zajtrk – moj naj zajtrk!«.

Dostopnost