V ponedeljek, 13. maja 2024 ob 17. uri, bo v Kulturni dvorani v Renčah potekal javni pogovor pod naslovom “Znanost od blizu” s profesorico za astronomijo na Fakulteti za naravoslovje Univerze v Novi Gorici in raziskovalko v Centru za astrofiziko in kozmologijo, prof. dr. Andrejo Gomboc in dijaki z Gimnazije Nova Gorica, ki nam bodo predstavil zmagovalni sef, ki so ga samostojno ustvarili.

Prireditev je brezplačna in odprta za vso zainteresirano javnost.


Prof. dr. Andreja Gomboc je profesorica za astronomijo na Fakulteti za naravoslovje Univerze v Novi Gorici in raziskovalka v Centru za astrofiziko in kozmologijo. Pred prihodom na Univerzo v Novi Gorici je delala na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani in na Astrophysics Research Institute na Univerzi Johna Moora v Liverpoolu v Veliki Britaniji. V letih 2021-22 je kot Fulbrightova štipendistka gostovala na University of Washington v ZDA.

Njena glavna področja raziskovanja so astrofizikalni tranzienti, zlasti plimska raztrganja zvezd v bližini masivnih črnih lukenj, izbruhi sevanja gama, dogodki gravitacijskih valov in relativistični navigacijski satelitski sistemi.

Predava astronomske predmete na dodiplomskem in podiplomskem študiju na Univerzi v Novi Gorici.

Je odgovorna urednica spletnega Portala v vesolje, do nedavna predsednica Slovenskega državnega tekmovanja iz astronomije in predsednica IAU Državnega komiteja za astronomijo Slovenije.

V letih 2019-2022 je bila predsednica Sveta za znanost in tehnologijo pri vladi Republike Slovenije.

Je so-ustanoviteljica GoChile, skupnega projekta Univerze v Novi Gorici in revije Spika, ki od leta 2021 dijakom in študentom v Sloveniji na daljavo omogoča uporabo prvega in doslej edinega slovenskega teleskopa v Čilu.

Bila je del ekipe, ki je s satelitom Gaia Evropske vesoljske agencije odkrila najmasivnejšo zvezdno črno luknjo v naši Galaksiji doslej. Črna luknja je nastala iz običajne zvezde. Izsledki raziskave so bili objavljeni in predstavljeni javnosti aprila 2024. Sicer pa vodi sodelovanje Slovenije v projektu LSST na Observatoriju Vere Rubin v Čilu, ki bo prihodnje leto pričel izvajati največji pregled neba doslej in bo ustvaril barvni film vesolja.


Fizikalni sef “Jožef Sam doma”

Na mednarodnem tekmovanju v odpiranju fizikalnih sefov je skupina dijakov z Gimnazije Nova Gorica dosegla prvo mesto.

Dijaki Maja Terpin, Nikola Atanasovski, Maja Mamič, Ema Modrijan in Gašper Grm se lahko pohvalijo že z osvojenim prvim mestom na Državnem tekmovanju v odpiranju fizikalnih sefov, ki ga organizira Hiša eksperimentov. V aprilu so se udeležili mednarodnega tekmovanja, ki je potekalo na daljavo.Tam so zelo uspešno zastopali barve Slovenije.

Da je sef tudi zelo lep na pogled, gre zasluga dijakinjama Klari Stopar in Luciji Agrež. Predstavitveni film o sefu pa je delo dijaka Vala Vidmarja.

Skupaj z dijaki in mentorjem Miranom Tratnikom se bomo veselili vrhunskega dosežka!


O projektu GoChile

GoChile je izobraževalni, nekomercialni projekt, ki ga vodita Univerza v Novi Gorici in astronomska revija Spika. Da v Čilu na najboljši možni lokaciji za astronomska opazovanja stoji slovenski teleskop, je bilo v prvi vrsti potrebno predvsem veliko entuziazma. Projekt sta v celoti zasnovala Andreja Gomboc in Matej Mihelčič in ga ob pomoči nekaterih izjemnih posameznikov iz Slovenije in tujine pripeljala do cilja.

Več o projektu si lahko preberete tukaj.

Dostopnost