Požar, ki je letos poleti prizadel Kras, je prej zeleno pokrajino, polno življenja, spremenil v ožgano senco. Nastala je ogromna škoda. Na OŠ Renče smo se zato že avgusta 2022 odločili, da v novem šolskem letu aktivno pristopimo k dejavnostim obnove, zato smo oblikovali naš projekt Skupaj za Kras. Do konca letošnjega koledarskega leta smo v tem okviru udejanjili že več aktivnosti.

29. septembra 2022 se je v Renčah odvil veliki dobrodelni koncert, s katerim se je sklenila vseslovenska kampanja Skupaj za Kras – Naj gorijo srca, ne narava. Pri organizaciji koncerta, ki ga je v živo v živo prenašala tudi TV in Radio Slovenija, je sodelovala tudi naša šola.

V petek, 25. novembra 2022, je bila pri Pomniku miru na Cerju uvodna akcija obnove gozda, poškodovanega v letošnjem požaru na Krasu. Ob tej priložnosti so predstavniki podjetij in organizacij podpisali zavezo o dolgoročni podpori projektu Zeleno srce Krasa. Za OŠ Renče je zavezo podpisala v.d. ravnatelja, mag. Nadja Bagon.

V tem mesecu je OŠ Renče razpisala likovni, fotografski in literarni natečaj Skupaj za Kras – dom vseh nas. K sodelovanju vabimo vse učence osnovnih šol in otroke vrtcev, ki jih je požar na Krasu neposredno in najbolj prizadel. Mlade želimo spodbuditi k razmišljanju in izražanju občutij o požaru, ki nas je ogrožal med poletjem. Rok za oddajo izdelkov je 15. marec 2023.

V sredo, 14. 12. 2022, smo imeli popoldan na šoli predavanje za strokovne delavce. Predaval je g. Bogdan Magajna (Zavod za gozdove, OE Sežana). Glavni cilji tega izobraževanja je bil opolnomočiti strokovne delavce na področju globalnih izzivov okoljske vzgoje, s poudarkom na pomenu gozdov in pogozdovanju Krasa, zagotoviti podporo strokovnjakov ter deliti ideje in poglede.

Požar nam je pokazal našo nemoč in majhnost, hkrati pa omogočil spoznanje, kako smo soodvisni od narave in da skupaj zmoremo marsikaj. Tako kot je ljudi povezala izredna situacija v poletnem požaru, nas združujeta želja in volja, da soustvarjamo lepši in boljši jutri.

Naslovna fotografija: Miren Kras

Dostopnost