Spoštovani starši!

Običajno smo v tem času pričakovali obisk dobrih mož, božične praznike in novoletne počitnice. Letos si želimo vrnitve v običajne tirnice. Glede na trenutno epidemiološko sliko pa najbrž še ne bomo sedli v šolske klopi. Verjetno spremljate informacije v medijih. Včasih nas kakšna preseneti, včasih zmede, a na to ne moremo vplivati. Poskušamo pa se čimbolj prilagoditi razmeram. Trudimo se po najboljših močeh. Poleg pouka, ki mora teči ne glede na razmere, se trudimo vzdrževati stik z učenci in med učenci, se pogovarjati in vzdrževati kondicijo. Učenci lahko ustvarjajo, se rekreirajo pod mentorstvom športnih pedagogov. Poskušamo pričarati tudi praznično vzdušje, čeprav na daljavo. Že takoj na začetku veselega decembra so učenci začeli krasiti svoje domove pod geslom: »Tu smo šolarji doma«. Utrip čutite v svojih domovih, pred šolo, in v praznični e – galeriji na spletni strani šole. Do konca meseca bodo še drugačne priložnosti za ustvarjanje. Ne glede na situacijo je prav, da si znamo pripraviti prijetno praznično vzdušje. Tako tudi problemi in težave ne bodo imeli take teže, naše misli pa bodo vedrejše.

Večina učencev se dobro odziva in sodeluje pri pouku in aktivnostih. Nekaj pa je takih, ki še vedno mislijo, da bo šlo mimo tudi brez sodelovanja. Ne vem, če so njihovi starši kaj bolj od njih vključeni v dogajanje, niti ne vem, če ti starši sploh berejo spletne strani šole in informacije. Lahko bi rekel, da bo slab uspeh kot posledica nesodelovanja njihov problem, a mi ni vseeno. Vsak učenec je pomemben. Za znanje in ocene, ki temu sledijo je potreben trud. Ne pride samo. Težko bo nadoknaditi zamujeno, ko se vrnemo v šolske prostore. Učenci, ki potrebujejo pomoč pa že vedo, da jo lahko dobijo pri svetovalni službi in učiteljih določenih za učno pomoč.

No, ja, nekateri starši pa se še preveč trudite in sodelujete pri pouku, tudi pri učencih višjih razredov, kar lahko moti tako učenca, kot učitelja. Opozoril bi vas na bonton, ki se ga moramo držati pri pouku na daljavo. Tudi, če so doma, je pomembno, kako se učenci vključujejo v učni proces. Enako kot v šoli, morajo biti tudi doma primerno pripravljeni na pouk. Nikakor ni primerno, da pouk spremljajo v pižami, da se med razlago učiteljev preko video konference prehranjujejo, ali spremljajo pouk leže na postelji ali kavču. Saj je malo hecno, da to pišem, a učitelji sporočajo, da se dogaja tudi to. Tudi pri pouku na daljavo veljajo pravila šolskega reda in bonton.

Vem, da nam pouk na daljavo vsem vzame več časa. Tudi jaz to občutim. Učitelji poskušajo usklajevati dejavnosti, da ne bi prihajalo do preobremenitev. Vsega pa se ne da videti in predvideti. Zato je prav, da sporočate svoja opaženja.

Želim vam, da bi vas prihajajoči prazniki vzpodbujali k dobremu razpoloženju, saj so pred nami družinski prazniki. Letos je še več priložnosti, da ste skupaj kot družina in gradite dobre, strpne odnose med vsemi družinskimi člani. Zato se trudite da si ustvarite prijetno vzdušje in razpoloženje. Sedaj se resnično učimo za življenje, učimo se živeti in preživeti tudi v težjih razmerah.

Zahvaljujem se vam za vaš trud in pomoč. Hvala za sodelovanje. Čestitke za fantastično krasitev celega kraja. Občudujem kar učenci pošiljajo v praznično e – galerijo in vstopam v Bralni tabor, kjer se tudi dogajajo super stvari. Res neverjetno, koliko ustvarjalnosti premorejo ti vaši otroci.

Želim vam lepe praznike, umirjen prehod v leto 2021. Vsem nam želim, da bi prihajajoče leto bilo spet normalno.

Ravnatelj
Bogomir Furlan

Dostopnost