Učenci devetega razreda OŠ Renče so se v sredo, 24. oktobra 2018, natančno 101 leto zatem, ko se je zgodil »Čudež pri Kobaridu« z razrednikom Markom Juretičem in sorazredničarko Adrijano Mozetič odpravili na pot v Kobarid.

Učenci so tam iz prve roke izvedeli, da je “Čudež pri Kobaridu”, znan tudi kot bitka pri Kobaridu oziroma preboj pri Kobaridu ali 12. soška bitka bil spopad med avstro-ogrsko in nemško vojsko na eni ter italijansko vojsko na drugi strani in je trajal od 24. do 28. oktobra 1917. To in še več so jim zaupali v Kobariškem muzeju, ki je 20. oktobra 2018 praznoval 28 let. V njem so si ogledali vhodno vežo, Krnsko sobo, Belo sobo, Sobo zaledja, Črno sobo ter Kaverno.

Pot jih je nato naprej vodila do Italijanske kostnice nad Kobaridom, ki je spomenik pri cerkvi sv. Antona v Kobaridu in postavljena v spomin italijanskim vojakom, padlim v prvi svetovni vojni.

Sledil je pohod po gozdni poti do Tonovcovega gradu, kjer se nahaja arheološko najdišče na težko dostopnem hribu (412 m) 2 km severno od Kobarida, ki je zadnji odrastek masiva 772 m visoke Babe v pogorju Stola. Hrib se strmo dviga nad Sočo in je porasel z gozdom bukve in gabra, ki so bili v teh jesenskih dneh čudovite pisane barve. Na hribu so tudi ostanki iz obeh svetovnih vojn: stopnice in bunker na vzhodnem pobočju hriba, na vrhu pa so še jarki, kaverna in večji vkop iz druge svetovne vojne.

Tako imenovana »Pot miru«, katere le del so prehodili tudi učenci, je posvečena prav številnim žrtvam 1. svetovne vojne. Od leta 1915 pa do 1917 je bilo namreč to območje Zgornjega Posočja del soške fronte. Tu so se bojevali, trpeli in umirali pripadniki različnih narodov, tudi Slovenci.

Preko visečega mostu se je pohod nadaljeval na levi breg reke Soče, do slapov potoka Kozjak ter nato naprej do Napoleonovega mostu nazaj po poti do Kobarida. Napoleonov most je kamnit most čez sotesko reke Soče. Nastal je na mestu, kjer se Soča še zadnjič stisne v ozko sotesko pred prehodom v ravnino Kobariške kotline. Most je dobil ime, ker so čezenj korakale francoske enote v času Napoleonovega osvajanja. Prvi znani most na tem mestu je bil lesen Beneški most, ki je bil podrt leta 1616. Leta 1750 je bil zgrajen nov, kamnit Napoleonov most. Tega so v prvi svetovni vojni minirale umikajoče avstrijske enote, po vojni pa so Italijani zgradili obstoječi most. V obdobju 2. svetovne vojne je most odigral pomembno vlogo v bitki za obrambo Kobariške republike.

Avtor: Marko Juretič

Dostopnost